Ireland Lotto

Speel online mee in de Ierse Lotto. De Lotto van Ierland biedt goede winkansen en geweldige prijzen. Door zes getallen 24te kiezen van 1-45 maak je belastingvrij kans op een van de zeven geldprijzen, waaronder een royale jackpot. Dus pak je klavertje vier erbij en speel online mee! Trekkingen zijn iedere woensdag en zaterdag.

Koop nu je Lot 

Het ontstaan van de Ierse Lotto

In 1986 stelde de Ierse overheid de National Lottery Act in om verschillende sociale voorzieningen te sponsoren, zoals sport en recreatie, cultuur, en volksgezondheid. Op 16 april 1988 vond de eerste trekking plaats van de Ierse Lotto. Sinds de oprichting ervan is er ruim €3,6 miljard mee ingezameld. Dit geld is ondergebracht in het National Lottery Fund dat wordt beheerd door het Ierse Ministerie van Financiën.

Ierse Lotto door de jaren heen

Sinds de oprichting van de Lotto in Ierland, heeft twee derde van de volwassen Ieren regelmatig meegespeeld. Het formaat is wel wat gewijzigd: waar vroeger zes getallen (van 1 tot 36) werden getrokken uit een enkele molen, is er in de loop der jaren een bonusgetal aan toegevoegd, is het getallenbereik uitgebreid tot 45 en is er een jackpot ontstaan en verhoogd. Dat laatste vooral om de concurrentie met de Britse Lotto aan te kunnen.

Regels van de Ierse Lotto

Om mee te spelen met de Ierse lotto, moet je zes getallen kiezen van 1 tot 45. Er worden zes getallen getrokken tijdens iedere loting, plus een bonusgetal, in totaal dus zeven. Het bonusgetal telt niet mee voor de jackpot, maar wel voor drie van de overige zes geldprijzen. Als je online meespeelt, kun je zelf getallen kiezen of dit door het systeem laten doen. Tot drie uur voor trekking (woensdag en zaterdag om 19 uur GMT) kun je nog loten kopen. Je vergroot je winkans en krijgt korting als je met een abonnement en/of meerdere loten meespeelt.

Winnen in de Ierse Lotto

Als je zes gekozen nummers overeenkomen met de zes getrokken getallen, win je de jackpot. Voor de overige zes geldprijzen hoef je maar drie tot vijf getallen goed te hebben, waarbij je soms het bonusgetal mag meetellen. De manier van getallen kiezen, betekent dat de Ierse Lotto relatief hoge winkansen heeft, ten opzichte van andere loterijen. De prijzen zijn belastingvrij in Ierland.

De jackpot

De kans om de jackpot te winnen is 1 op 8 miljoen: een van de hoogste kansen op een jackpot in Europa. Elke keer dat de jackpot niet valt, wordt deze opgeteld bij de volgende trekking, tot er een winnaar is. Dan begint de jackpot opnieuw op €2 miljoen. Het recordbedrag dat tot nu toe is uitgekeerd, was een jackpot van ruim €18,9 miljoen, uitgekeerd in 2008.

Ierse Lotto sponsort goede doelen

Van iedere binnenkomende euro, doneert de Ierse Lotto 32 cent aan een goed doel. In 2010 was dit bijvoorbeeld zo’n €243,7 miljoen. Het geld dat op deze manier gedoneerd wordt, gaat naar verschillende organisaties in Ierland. Veel van deze hebben te maken met bijvoorbeeld volksgezondheid, sport, en/of cultuur.

Gelukkige winnaars van de Ierse Lotto

In 2008 deed een groep medewerkers van een steengroeve en betonfabriek samen mee aan de Lotto. Het geluk was aan hun zijde, en ze wonnen de hoogste jackpot ooit uitgekeerd in de Ierse Lotto: maar liefst €18,9 miljoen konden de 16 winnende arbeiders onderling verdelen. Eén van hen, Ken Treacy, investeerde het geld in een raceauto, en nam het op tegen ’s werelds beste rallycoureurs in de rally van 2009. Andere gelukkige prijswinnaars waren Carol en Kevin Geoghegan. Zij wonnen maar liefst ruim €10,5 miljoen, met een ticket dat ze in de eerste weken van hun prille relatie samen hadden gekocht. Zo hadden ze niet alleen geluk in de liefde, maar ook in het spel!

Scroll naar boven