Wat is de beste loterij met hoogste winkans?

Wat is nu de beste loterij om aan deel te nemen? Veel mensen vragen zich dit af. De vraag die u zich moet afvragen is, waarom doe ik mee aan een (online) loterij? Is dit voor de goede doelen? Nee, meestal is dit een bijzaak. Is dit dan vanwege de hoge jackpot? Ja, uit onderzoek is gebleken dat mensen meer en vaker loten kopen naarmate een jackpot stijgt.

“hoe groter de jackpot hoe kleiner de kans”

Hoe groter de jackpot is, hoe kleiner de kans is dat je deze wint. De kans neemt dus af naarmate de jackpot stijgt. Dit even verder uitgelegd in een voorbeeld:

De kans om de Nederlandse Staatsloterij te winnen is velen malen groter dan bijvoorbeeld de EuroJackpot. Dit komt omdat de Staatsloterij alleen gespeeld wordt door Nederlanders, de jackpot is daarom niet zo groot maar de kans om deze te winnen is natuurlijk groter dan de EuroJackpot waar ongeveer 10 landen aan deelnemen (en ook grote landen als Duitsland, Italie en Frankrijk).

De vraag die u zich moet afvragen is. Wat wil ik winnen? Ben ik blij met 100 euro of ga ik voor bijvoorbeeld 90 miljoen euro. In dit laatste geval speel je dus mee met de Euro Millions of Eurojackpot.

Welke loterij heeft de hoogste winkans?

De loterijen met de minste aantal deelnemers en het kleinste prijzengeld zijn de loterijen met de hoogste winkans. Speel je bijvoorbeeld me met een lokale loterij uit de buurt is de kans dat je wint velen malen groter als bijvoorbeeld deelname aan de Eurojackpot met 100 miljoen deelnemers. De winkanzen van de vier populaisrte loterijen voor Nederlanders zijn de:

  • Euro Jackpot heeft een winkans van 1 op 95 miljoen
  • EuroMillions hoofdprijs een kans van 1 op 116 miljoen hebt
  • De Postcode Loterij heeft een winkans van 1 op 100 miljoen
  • de Lotto heeft een winkans van 1 op 50 miljoen.

Hoeveel inleg geld gaat er naar de jackpot?

Dit varieert per loterij. In de meeste gevallen is dus tussen de 50-65%.

Welke Europese jackpot kan ik het beste spelen?

De twee bekende loterijen met hoofdprijzen van 90 miljoen en 190 miljoen euro zijn de Eurojackpot en Euromillions. De tickets voor de EuroMillions kun je alleen online kopen en van de eurojackpot kun je ook in fysieke winkels kopen.

Hoe wordt de kans om te winnen berekend?

De kans dat je wint, hangt af van het soort spel dat je speelt en of je te maken hebt met enkele kansen of met combinaties van kansen. Ook kan de winkans afhankelijk zijn van eerdere uitkomsten, je spreekt dan van afhankelijke versus onafhankelijke kansen. Door middel van kansberekening kun je zelf uitrekenen wat de kans is dat je met een bepaald spel wint.

Wat zijn enkele kansen?

Bij een spel met enkele kansen hangt je winkans af van één factor, bijvoorbeeld van de kans dat je met een dobbelsteen een bepaald getal gooit. Omdat een dobbelsteen zes kanten heeft, is de kans dat je een bepaald getal gooit dan 1/6 ofwel 1 op 6. Ook bij een spel als roulette is er sprake van enkele kansen. Dit spel bevat de nummers 0 tot en met 36, dus in totaal 37 nummers. De kans dat het balletje op het door jou gegokte nummer valt is dus 1 op 37. Verder is de kans dat het balletje bijvoorbeeld op één van de 18 rode nummers komt dan 18 op 37, wat overeenkomt met bijna 1 op 2.

Hoe werkt het dan met combinaties van kansen?
Wanneer je te maken hebt met combinaties van kansen, dan zijn er meerdere factoren die bepalen hoe hoog de kans is om te winnen. De kans dat je bij roulette bijvoorbeeld twee keer achter elkaar een rood nummer krijgt, is 18/37 keer 18/37, wat neer komt op ongeveer 1 op 4,2. Dezelfde berekening kun je loslaten op de dobbelsteen. Als je twee keer met een dobbelsteen mag gooien en je wil twee keer een bepaald nummer gooien, dan is je kans dat dat lukt 1/6 keer 1/6, wat gelijk staat aan een kans van 1 op 36. Hoe meer factoren er zijn, hoe lastiger de kansberekening wordt. Wanneer je bijvoorbeeld op een slot machine speelt met 4 rollen met op iedere rol 20 plaatjes, dan is de kans op 4 dezelfde plaatjes 1/20 keer 1/20 keer 1/20 keer 1/20. Je winkans komt dan dus neer op 1 op 160.000.

Afhankelijke versus onafhankelijke kansen
Soms kunnen eerdere uitkomsten invloed hebben op de winkans. Je spreekt dan over een afhankelijke kans, want de kans hangt af van wat er daarvoor is gebeurd. Wanneer eerdere gebeurtenissen geen invloed hebben op de kans om te winnen, dan spreek je van een onafhankelijke kans. Als bijvoorbeeld na trekking van een lot, het getrokken lot weer wordt teruggelegd voor de volgende trekking, dan blijft de kans om te winnen gelijk. De kans is dan dus onafhankelijk van de eerdere gebeurtenissen. Wanneer het getrokken lot er echter uit wordt gelaten voor de volgende trekking, dan is de winkans gestegen, er is dan immers één lot minder om uit te trekken. De eerdere trekking heeft dan de winkans beïnvloed en daarmee is het dus een afhankelijke kans.

Scroll naar boven