Lotto Zweden

Deze lotto, de Zweedse lotto, is een van de weinige die spelers de mogelijkheid biedt te kiezen voor vier bonusballen EN twee verschillende sets van lotto nummers te kiezen voor de trekking. Op die manier nemen de kansen voor deelnemers van de Vikinglotto om winnaar van de jackpot te worden enorm toe.

viking lotto

Ontstaan Lotto Zweden

Voor het ontstaan van de huidige Zweedse lotto kende Zweden verschillende kleinere loterijen, die na een samengaan uitgroeide tot de huidige Zweedse loterij. In 1896 werd de eerste officiële Zweedse loterij geïntroduceerd. In 1946 richtte de Zweedse overheid een organisatie (Tipstjanst) op die het officiële beheer kreeg over deze lotto en andere kansspelen. In 1980 ging Tipstjanst samen met Svenska spel.

Inmiddels hebben talloze deelnemers de jackpot gewonnen en grootste jackpot ooit gewonnen kende een prijs van $ 21 miljoen. Deze jackpot viel in 2005.

De Zweedse lotto regels

Een speler kies zeven willekeurige nummers uit een reeks van 1 tot en met 35. De bonusballen worden niet door de spelers gekozen, maar dit gebeurt gedurende de trekking. De bonusballen tellen mee voor een eventuele tweede prijs. Twee verschillende sets van winnende nummers worden getrokkenn om de kansen op winst te vergroten voor alle deelnemers.

Om te winnen moet een speler dezelfde zeven nummers hebben als die van de trekking los van de bonus nummers. De Zweedse lotto is belastingvrij en de winst wordt altijd cash uitbetaald. Uiteraard is het wel verstandig om na te gaan wat de Nederlandse belastingdienst hierover zegt.

Winkansen
De winkansen voor deze lotto zien er als volgt uit, de eerste prijs (zeven gelijke nummers) kent een kans van 1:6,724,520. De tweede prijs (zes gelijke nummers + 1) kent een winkans van 1:240,161. De derde prijs (zes gelijke nummers) kent een winkans van 1:40,027. De winkans voor de vierde prijs, vijf gelijke nummers, is 1:847. En uiteindelijk kent de vijfde prijs, vier gelijke nummers, een winkans van 1:59

Scroll naar boven